Martyna Soroka

„Do UX Fans jsem se dostala díky orienťáku.“

Kdo jsi?

Jmenuji se Martyna, pocházím z města uprostřed Polska, 150 km od Poznaně, kde jsem později studovala. Vždycky jsem ráda cestovala a věděla, že v budoucnu chci bydlet v zahraničí a poznávat cizí kultury. Že to bude zrovna Česká republika, by mě ale nikdy nenapadlo.

Bylo pro mě samozřejmostí, že během studia pojedu na Erasmus. Po semestru ve Slovinsku jsem se hned přihlásila na Erasmus v Praze. Poslední semestr jsem dodělala na ČVUT, kde jsem se naučila česky a po půl roce jsem získala i práci s češtinou.

Čas po práci trávím spoustou koníčků, hlavně sportováním a učením se nových věcí. Ze všech sportů, které jsem začala dělat, mi nejdéle vydrželo běhání s mapou po lese a lezení. Kromě toho ráda cestuji.

Co bylo před UX Fans?

Studovala jsem „Aplikace Internetu Věcí“, kde jsem se naučila základy programování, síťování a online marketingu. Zjistila jsem, že IT mě hodně baví, a chtěla jsem pracovat jako IT Project Manager. Hned po škole jsem začala pracovat v IT Help Desku s češtinou, a po 8 měsících jsem se rozhodla odstěhovat do Česka. Jako cizinka jsem moc nevěděla, kde hledat práci, a tak jsem zkusila největšího zaměstnavatele na trhu (ŠKODA - IT oddělení). Po roce práce v Mladé Boleslavi jsem zjistila, že mě korporát nebaví, takže jsem dala výpověď a zkusila to v UX Fans.

Co tě do UX Fans přivedlo?

Dá se říct, že do UX Fans jsem se dostala díky orienťáku. Ve společné skupině orienťáků z Liberecka se objevila zpráva od Škoďáka, že v UX Fans, kde pracuje, hledají IT projekťáka. Byla to přesně ta pozice, kterou jsem hledala. Z pohovoru jsem měla velmi dobrý pocit. Moc se mi líbilo okolí a prostředí, navíc pár členů týmu bylo mými kamarády. Po čtyřech letech mám stále stejný pocit, akorát teď už jsou mými kamarády všichni.

Jaká je tvoje role v UX Fans?

Začala jsem jako projektová manažerka, ale stejně tak jako ve volném čase, i v práci ráda zkouším a učím se nové věci. Prošla jsem si několika kurzy programování, a nyní je mojí hlavní rolí front-end vývojářka. Kromě kódování ráda organizuji teambuildingové akce.

Baví tě být součástí UX Fans?

Baví mě trávit každý den s fajn lidmi, kteří mají rádi to, co dělají, a jsou ochotni sdílet svoje zkušenosti s ostatními. Oceňuji, že se mohu vyvíjet přesně tím směrem, kterým chci, a nejsem omezena v rámci konkrétní pracovní pozice. Také si vážím kolektivu, se kterým si večer u piva nebo ohně máme o čem povídat a nebo si jdeme během dne společně zaběhat.

V UXF od

červen 2020

Pozice

Frontend vývojářka

LinkedIn

Další články

I jeden krátký telefonát může nastartovat zásadní změnu.